12 Haziran 2015 Cuma

JDBC - Temel Kavramlar

JDBC Nedir?

JDBC, Java ile programlama dili ile veritabanları arasında bağlantı kurulmasını sağlayan database bağımsız yapıda olan standart Java API' lerinden bir tanesidir. Java Database Connectivity 'nin kısaltılmış halidir. JDBC kütüphanesi aşağıda genel olarak kullanılan veritabanı işlemlerinin yapılabilmesi için API' ler barındırır. 
 
  • Veritabanı bağlantısının kurulması 
  • SQL sorgularının oluşturulması
  • Oluşturulan bu sorguların kullanılması
  • Bu sorgular sonucunda elde edilen verilerin işlenmesi
Temel olarak, JDBC veritabanı işlemlerinin düzenlenmesini sağlayan arayüzler ve sınıflar bütünüdür. 

JDBC Mimarisi

JDBC API' si iki katmanlı veya üç katmanlı olmak üzere, database işlemlerinin düzenlemesini sağlar. Genel olarak iki katmanlı mimariden meydana gelir. 
JDBC API : bu yapı uygulama ile JDBC Driver arasında bağlantı kurar. 
JDBC Driver API: bu yapı ise JDBC Manager ile Driver arasında bağlantı kurar.


JDBC API' si bir tane driver manager ve farklı database yapıları ile bağlantı kurulmasını sağlayan özel bir driver' a sahiptir. 
JDBC driver manager database' e özel doğru driver' in kullanılması garanti altına alır. Driver manager aynı anda farklı tipte veritabanı yapılarına erişim yapısına sahiptir.


JDBC kavramlarını inceleyelim

Driver Manager

Bu sınıf bir dizi database driver' ini yönetir. Java uygulamasından gelen istek bağlantılarını uygun olan database driver kullanılarak eşleştirir. 

Driver

Bu arayüz database ile olan bağlantıyı düzenler. Ancak genel olarak bakıldığında nadiren driver nesnesiyle bir iletişim kuracaksınız. Onun yerine driver manager nesnesini kullanın. 

Connection

Database ile iletişimi sağlayan metotları barındıran bir arayüz. Burada yer alan connection nesnesi "communication context" temsil eder. Temel olarak database ile olan iletişim sadece connection nesnesi aracılığıyla gerçekleşir. 

Statement

Oluşturulan SQL sorgularının database ile etkileşiminin gerçekleştirilmesi amacıyla bu arayüzü kullanırsınız. 

ResultSet

Bu nesneler statement nesnesi kullanılarak oluşturulan SQL sorgularının sonucunda geri dönen verilerin tutulmasında kullanılır. 

SQLException

Bu sınıf database işlemleri sırasında meydana gelebilecek exception durumlarının toparlanmasını sağlar.


Bu yazı boyunca JDBC denince akla gelebilecek temel kavramları anlatmaya çalıştık.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder