22 Mayıs 2015 Cuma

Servlet Yaşam Döngüsü

Web container servlet ' e ait olan yaşam döngüsünü düzenler. Temel olarak bir servlet' in yaşam döngüsü 5 evreden meydana gelmektedir.


  1. Servlet sınıfı yüklenir.
  2. Servlet instance oluşturulur.
  3. init methodu çağırılır.
  4. service methodu çağırılır.
  5. destroy methodu çağırılır.


Şimdi gelin tek tek bu yaşam döngüsüne ait methodları inceleyelim.

init() methodu 

Bu method sadece bir defa çağırılmak üzerine tasarlanmıştır. Servlet ilk defa oluşturulduğunda çağırılır. Herbir client isteğinde tekrar tekrar çağırılmaz. 
Normal şartlar altında bir servlet kendisiyle ilgili olan URL çağırıldığı zaman oluşturulur. Yine de bu durumu kontrol ederek, server ilk çalıştırıldığı anda servlet' in oluşturulması sağlanabilir.

service() methodu

service() methodu asıl işlemin gerçekleştirildği ana method işlevi görür. Web server, client tarafından gelen isteği yakalamak ve buna uygun olarak client' a bir cevap döndürmek için bu methodu kullanır. 

Her bir defasında web ser servlet için bir istek alır ve server bunun için yeni bir thread oluşturur ve service() methodunu çağırır. Bundan sonra service() methodu HTTP istek tipini (GET, POST, PUT, DELETE vb. )kontrol eder ve duruma uygun olarak doGet, doPost, doPut, doDelete methodlarından uygun olanlarını çağırır. 

destroy()
destroy() methodu bir servlet' in hangi yaşam döngüsünün en son evresinde çağırılır. Bu method' un servlet' e database bağlantısının kapatılması, arka plan thread' lerinin durdurulması, cookie listesinin yazılması veya diğer temizleme işlemlerinin yapılmasını sağlar. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder