20 Mayıs 2015 Çarşamba

Servlet Nedir?

Java Servlet' leri Web veya Application server üzerinde çalışan ve web tarayıcısından gelen bir istek ile bir başka HTTP istemcisi ve database veya başka bir uygulama arasında duran ara bir katman olarak düşünebilir.

Servlet' leri kullanarak kullanıcılardan form verilerini toplayabilir, database veya başka bir kaynaktan topladığınız verileri düzenleyebilir ve bunları kullanarak dinamik bir web sayfası oluşturabilirsiniz.

Bilindiği gibi Java Servlet' leri temel de Common Gateway Interface (CGI) yapısını uyarlamış öteki program veya yapılarla aynı işlevi görür. Ancak iş doğrudan bu iki yapıyı kıyaslama noktasına gelince görülür ki Servlet' lerin pek çok avantajı bulunmaktadır. 


  • Servlet tarafında performans açısından gözle görülür bir üstünlük söz konusudur. 
  • Servlet' ler için herbir client isteği için ayrı bir process oluşturulması gerekmemektedir. 
  • Servlet' ler Java dili ile yazıldığından dolayı platform bağımsız olarak çalışabilmektedirler. 
  • Java Security Manager server tarafında bulunan kaynakların korunmasına yönelik bir takım kısıtlamaların kullanımına zorladığından dolayı servlet' ler için güvenli bir yapı sağlarlar dememiz sanırım yanlış olmaz. 



Servlet Mimarisi

Servlet yapısı ile neleri yapabiliriz?


  • Client tarafından gönderilen veriyi okuyabilirsiniz. Bu senaryo içerisinde bu data bir içerisinde bir HTML form bulunduran bir web sayfası veya bir applet, ya da bir HTTP programı olabilir. 
  • Client tarafından gönderilen HTTP isteklerini okuyabilirsiniz. Bu senaryo içerisinde bu içerik cookie, media type, tarayıcı tarafından tanınan başka bir sıkıştırılmış başka bir format olabilir. 
  • Kaynak ne olursa olsun, elde edilen data' yı işlebilir ve buradan bir result elde edebilirsiniz. Bu senaryo içerisinde yer alan süreç database' den sorgulama yapma, veya başka bir web service ile iletişime geçme gibi adımları içerebilir. 
  • Client' e veri gönderebilirsiniz. Bu senaryo içerisinde ki bu içerik pek çok formatta bir dosya yapısı olarak karşımıza çıkabilir. Bu dosya yapıları HTML veya XML, binary veriler gibi pek çok farklı yapıda olabilir. 


Servlet package yapısını anlayalım

Java Servlet' ler temel de iki farklı package yapısı kullanılarak oluşturabilir. Bunlar javax.servlet ve javax.servlet.http. Bu package yapıları Java EE dünyasının standart yapılarıdır. 















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder